Naar het buitenland
Onverhoopt toch naar het buitenland?
Met mijn missie de Wet van L.E.F. hoop ik te bereiken dat ouders nooit meer de grens over moeten om daar geholpen te worden. Echter totdat er daadwerkelijk iets veranderd in de regelgeving zal het waarschijnlijk, tot mijn grote verdriet, toch gebeuren. Wij hebben zelf aan den lijve ondervonden hoe ingrijpend het is om alle regelzaken, die komen kijken bij een behandeling in het buitenland, ook nog op je bord te krijgen.
Terwijl je nog zwanger bent, je jullie kindje misschien nog wel levendig voelt bewegen in je buik. Terwijl je al zoveel verdriet hebt omdat je weet dat jullie kindje ernstig ziek is. Terwijl je misschien al in je hoofd bezig bent met een afscheid. Teveel dingen om over na te denken.
Ik beschrijf een aantal dingen die wij zelf erg fijn hadden gevonden om van te voren te weten. Uiteraard zal elke situatie anders zijn en hebben wij alleen ervaring met België. Ik hoop dat onderstaande tips bijdragen aan minder kopzorgen en stress en een fijnere voorbereiding op de meest intense periode die jullie te wachten staat.
Verzekering
Vraag je zorgverzekering of behandelingen in het buitenland in het betreffende ziekenhuis zijn gedekt. Vaak hebben ze contracten met buitenlandse ziekenhuizen. Wanneer dit niet het geval is kan het zo zijn dat je zelf moet voorschieten en achteraf de nota’s in kan dienen bij je zorgverzekering.
Als je zelf een uitvaartverzekering hebt kan het zijn dat je een deel van de uitvaart vergoed krijgt. Dit is per verzekering verschillend. Handig om van te voren even te checken.
tip
Je bent áltijd vrij om zelf te kiezen door welke uitvaartonderneming je geholpen wilt worden. Het kan zijn dat jouw uitvaartverzekering een contract heeft met een bepaalde onderneming, maar laat je daar niet door beperken als dit niet fijn voelt.
Een uitvaartonderneming gespecialiseerd in babyuitvaarten is van grote meerwaarde. Zij kijken samen met jullie naar de wensen en er is zo ontzettend veel mogelijk, wat helaas bij reguliere ondernemingen niet altijd bekend is. Wij zijn in Nederland geholpen door Houvast Uitvaartzorg.
Verblijf
Wij bevielen in het UZ Gent. De bevalling is een proces van een aantal dagen. De eerste dag kregen wij een gesprek met de verpleegkundige. Ze vertelt over pijnstilling, hoe je kindje zal overlijden, hoe de bevalling eruit zal zien en er is ruimte om al jullie vragen te stellen.
Vervolgens krijg je een tablet om de inleiding te versoepelen, deze tablet krijg je altijd 1 of 2 dagen voordat de echte bevalling begint. Hierna mag je weer naar huis, 48 uur later moet je je weer melden en word je opgenomen en de bevalling ingeleid.
Tip
Vraag of er nog een echo gemaakt kan worden die dag, zo kunnen jullie je kindje nog een keer levend zien. Wij hebben dit bijvoorbeeld ook gefilmd, zo konden we ook het hartje nog eens horen kloppen en dit vastleggen.
tip
Kijk voor een verblijf in de buurt van het ziekenhuis. Als er in de tussentijd van de inname van de tablet en de inleiding iets is, ben je in de buurt. Daarnaast vonden wij het erg prettig om deze tijd echt samen door te brengen zonder afleiding van de normale gang van zaken die je in je eigen huis zal hebben. We hebben heel bewust tegen onze baby gepraat, voorbereidingen getroffen voor de uitvaart en geprobeerd te ontspannen door samen te wandelen. Echt nog even samen zijn en alle ruimte hebben voor alle emoties, vragen, onzekerheden etc.
Voorbereidingen
Wanneer je in het buitenland bevalt, zal je kindje ook de nationaliteit van dat land krijgen. Omdat jullie zelf geen inwoners van het betreffende land zijn, is er veel papierwerk nodig. In het ziekenhuis zijn maatschappelijk werkers die je hiermee kunnen helpen. Wij hebben ervoor gekozen dit allemaal voor de bevalling zo veel mogelijk te regelen, zodat we na de bevalling zo min mogelijk aan ons hoofd hadden en ons volledig op Luke konden focussen.
In België is het verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen na het overlijden van je kindje. Ook als je ervoor kiest je kindje niet mee naar huis te nemen, draagt de uitvaartonderneming zorg voor jullie kindje en de uitvaart in België. Ook helpt deze met alle papieren in orde maken. Wij zijn geholpen door An Andries van Nooit Vergeten. Zij stuurde ons allerlei formulieren die we in moesten vullen. Als je getrouwd bent is het handig je trouwboekje mee te nemen, dat is makkelijker voor de erkenning van je kindje.
tip
Bedenk en bestel eventueel alvast het mandje of kistje waar jullie je kindje in op willen baren. Wij hebben dit gewoon in Nederland besteld. Bij Amelius is veel keuze en van alles (gepersonaliseerd) mogelijk.
Vervoer
In België mag je je overleden kindje niet zelf vervoeren, dit moet door een uitvaartondernemer gedaan worden. Als je je kindje mee naar huis wilt nemen, brengt de uitvaartondernemer je tot de Nederlandse grens.
In Nederland mag je wel zelf met je kindje rijden, en het hoeft niet persé in een mandje of kistje. Je mag jullie kindje in de maxi-cosi vervoeren of zelfs gewoon lekker in je eigen armen.
An Andries van Nooit Vergeten heeft ons naar de Nederlandse grens gebracht met haar speciale Sterretjeswagen. Een mooie auto speciaal voor overleden baby’s en kindjes. Ook mochten wij zelf naast Luke zitten op de achterbank. Bij de grens zijn wij zelf met familie verder naar huis gereden.