11 februari ben ik met een zwangerschapsduur van 35.4 weken bevallen van mijn tweede kindje, Luke. Hij is niet levend ter wereld gekomen. De zwangerschap verliep over het algemeen prima, echter met 30 weken werden er ineens afwijkingen in het brein geconstateerd.

Al snel bleek dat dit hele ernstige afwijkingen waren waardoor er geen kwaliteit van leven zou zijn voor ons zoontje. We waren het hier snel over eens: wij gunnen ons kindje minimaal een leven waarin hij zelf keuzes kan maken, beslissingen kan nemen en tot op zekere hoogte een bepaalde zelfstandigheid kan hebben en niet continu afhankelijk is van de medische wereld.

Daar het zo laat in de zwangerschap geconstateerd werd, was er geen andere keuze dan de zwangerschap volledig uit te dragen. Met 20 weken zouden we nog een keuze hebben om de zwangerschap af te breken. Echter met 20 weken waren er nog geen afwijkingen te zien op de echo. De aandoening die Luke had openbaart zich namelijk pas na 20 weken. 

Alle artsen in Nederland die we spraken (11 in totaal) gaven aan met hun rug tegen de muur te staan, zelf voelden ze ook veel onmacht.

Ze wilden ons zo graag helpen, maar dat mocht en kon niet door de wet.

De situatie nu was namelijk dat ons kindje geboren zou worden en een leven vol met lijden tegemoet zou gaan.

Een leven met een vorm van epilepsie, die vrijwel onbehandelbaar was. Een leven waarin hij zich cognitief en motorisch vrijwel niet zal ontwikkelen. Een leven wat de artsen “zeer somber” noemden.

Het alternatief was dat er een non-interventiebeleid ingezet zou kunnen worden, wat inhoudt dat er niet wordt ingegrepen op het moment dat er zich complicaties voordoen. Echter is dan wel de vraag, wanneer doen die complicaties zich voor? Vrijwel meteen na de bevalling? Mogelijkheden die werden besproken waren bijvoorbeeld het niet geven van sondevoeding bij voedingsproblemen. 
Maar het zou zomaar een paar maanden kunnen duren voordat er een complicatie optreed die dusdanig ernstig is dat het tot de dood zou kunnen leiden. 

Een ander scenario bij dit beleid zou kunnen zijn dat ons zoontje tijdens de bevalling in nood zou komen, waarbij niet ingegrepen zou worden. Wat alsnog inhoudt dat hij eerst moet lijden, in nood zou moeten sterven.

Dit zijn onmenselijke gesprekken over je nog ongeboren kindje. Waar ik 2 weken ervoor nog bezig was met de laatste details voor de babykamer, was ik nu gesprekken en strijd aan het voeren met artsen over het geluk en leven van mijn baby. 

Uiteindelijk kregen we via een andere arts te horen dat in België andere wetten gelden en daar een mogelijkheid was tot late zwangerschapsafbreking. Wel werd ons ingefluisterd, dat dit eigenlijk niet verteld mocht worden omdat het strafbaar zou zijn deze informatie te geven.
Dus we moesten op eigen initiatief naar België én niets zeggen over hoe we aan de informatie kwamen. 

We zijn, uiteraard met intens veel verdriet, naar België uitgeweken. Op eigen initiatief zijn we naar het UZ Gent gegaan, waar we een second opinion hebben aangevraagd. Aldaar heeft er wederom een batterij aan artsen naar de situatie gekeken. Ook heeft er een ethisch comité meegekeken, dat is verplicht in België. Zij waren het er unaniem over eens dat ons zoontje alleen maar tot lijden was veroordeeld als hij geboren zou worden. Zij hebben dan ook ingestemd met ons verzoek tot afbreking van de zwangerschap. 

Uit liefde voor Luke hebben we deze keuze gemaakt.

En was dit uiteindelijk ook de allerbeste keuze die we in deze afschuwelijke situatie hebben kunnen maken. We hebben ons artsenteam in Nederland hierover geïnformeerd, ook zij begrepen onze keuze volledig en gaven aan dat we de beste keuze hebben gemaakt.

Ik heb aan alle artsen in Nederland gevraagd of dit niet anders kan, uitgelegd hoeveel extra leed dit ouders geeft. Het feit dat je “illegaal” naar het buitenland moet voor dit soort kwesties. De taboesfeer die er omheen hangt.

Ik heb me suf gegoogeld naar ervaringen van mensen, maar die vond ik niet. Ik wilde dat ik ze had op dat moment. Ik had zoveel vragen en onzekerheden.
Ik kreeg de tip van de gynaecoloog: “Schrijf een boek of zoek de media op. De wet kunnen we niet veranderen. Maar er kan ruchtbaarheid aan worden gegeven.”
Ik voel een intens grote drang om dit te doen. Waarschijnlijk ook een onderdeel van mijn rouwproces.

Ik voel zo’n urgentie om hier iets mee te doen, om andere ouders dit leed te ontnemen of misschien iets te verzachten. Het taboe te doorbreken.

Hoe bizar is het dat alleen een ander kan en mag beslissen over het lot van mijn nog ongeboren kindje? En daarmee in het verlengde dus ook over mijn gezin? Wij als ouders hebben hier gewoon helemaal geen stem in. Dit moet veranderen. Ik wil daar verschil in gaan maken. Ik wil van mijn pijn en verdriet iets krachtigs maken, iets wat betekenis heeft voor vele anderen in de toekomst maar misschien ook voor het verdriet van anderen in het verleden.

Het zou fantastisch zijn als de wet uiteindelijk hierdoor aangepast zou worden. En mijn hart zou opzwellen en ontploffen van trots en liefde, dat dit dan aangewakkerd is door onze Luke.

Hij mag dan wel niet levend op deze aarde zijn gekomen, maar hij zal het verschil maken en bestaan zodat hij nooit zal worden vergeten.

“Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
Ik leverde ’t bewijs van mijn bestaan
Omdat, door het verleggen van die ene steen
De stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan”
Bram Vermeulen – de Steen
“Ik heb een steen verlegd
in een rivier op aarde
Nu weet ik
dat ik nooit zal zijn vergeten
Ik leverde ’t bewijs van mijn bestaan
Omdat, door het verleggen
van die ene steen
De stroom nooit meer
dezelfde weg zal gaan”

Bram Vermeulen – de Steen